Skip to main content

Головна сторінка Навігаційне менюперевіренаОновити кеш

Bullet red.pngРеєструйтеся!Bullet red.pngBullet red.pngВибрані статтінімецький підводний човентипу VII BВійськово-морських сил Третього РейхуДругої світової війниЗакладений25 лютого1937КіліСпущений на воду29 жовтня193817 грудня1938увійшов до складутипу VII Bтипу субмарин Третього Рейхукапітан-лейтенантГюнтер Прін3 вереснябойових походів в Атлантичному океаніодним з найрезультативніших підводних човнів Крігсмарінесуденбрутто-регістрових тоннлінійний корабель«Роял Оук»водотоннажність7 березня1941зникПівнічній АтлантиціфламандськогоПітера Брейгеля Старшогофольклорупекломузеї Маєра ван дер БергаАнтверпенвіденськогомузею історії мистецтв«Падінням бунтівних янголів»«Тріумфом смерті»пороківБоганауково-фантастичного«Цілком таємно»FoxФедерального бюро розслідуваньФокса МалдераДевід ДуховниДейни СкалліДжилліан АндерсонСтівен ВільямсMINI OneДюльменаПівнічний Рейн-ВестфаліяНещодавно померлиІнші новини…ВікіновиниWiktionary-logo.svgВікісловникWikibooks-logo.svgВікіпідручникWikiquote-logo.svgВікіцитатиWikisource-logo.svgВікіджерелаWikispecies-logo.svgВіківидиWikinews-logo.svgВікіновиниCommons-logo.svgВікісховищеWikimedia Community Logo.svgМета-ВікіWikiversity-logo.svgВіківерситетWikidata-logo.svgВікіданіWikivoyage-Logo-v3-icon.svgВікімандри












Головна сторінка




Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.








Перейти до навігації
Перейти до пошуку




Bullet red.pngРеєструйтеся!
Bullet red.pngОновити кеш
Bullet red.pngDon't speak Ukrainian?






Ласкаво просимо до Вікіпедії,

вільної енциклопедії, яку може редагувати кожен.



Сьогодні п'ятниця, 10 травня 2019 року.
У розділі українською — 903 458 статей,
105 392 зареєстровані дописувачі,
3151 з яких активні останнього місяця.











   

Довідка:Пошук


Пошук та Навігація

Індекс ·  Вибрані статті та списки · 
Добрі статті · 
Таблиці · 
Історична вісь



 





Information icon.svg

Правила та участь

Довідка · 
Створення статті · 
Стиль · 
Категоризація · 
Вікіпроекти















Вікіпедія:Вибрані статті

Вибрана стаття



Пропозиції · Усі · Ред. · Проект





Схематичне зображення підводного човна U-47


U-47 — німецький підводний човен типу VII B, що входив до складу Військово-морських сил Третього Рейху за часів Другої світової війни. Закладений 25 лютого 1937 року на верфі Friedrich Krupp Germaniawerft у Кілі. Спущений на воду 29 жовтня 1938 року, 17 грудня 1938 року корабель увійшов до складу ВМС нацистської Німеччини.


U-47 належав до німецьких підводних човнів типу VII B, найчисельнішого типу субмарин Третього Рейху, яких було випущено 703 одиниці. З моменту введення до строю, його командиром був капітан-лейтенант Гюнтер Прін. За два тижні до початку Другої світової війни підводний човен вийшов у визначений район у Північній Атлантиці для проведення атак на транспортних комунікаціях противника. З 3 вересня 1939 року, коли на морі розпочався період активних бойових дій, і до останнього походу у лютому-березні 1941 року, U-47 здійснив 10 бойових походів в Атлантичному океані, ставши одним з найрезультативніших підводних човнів Крігсмаріне. Підводний човен потопив 30 суден противника сумарною водотоннажністю 162 769 брутто-регістрових тонн та британський лінійний корабель «Роял Оук» (водотоннажність 29 150 тонн), а також пошкодив ще 8 суден (62 751 тонна).


7 березня 1941 року U-47 зник у Північній Атлантиці південніше Ісландії. Обставини його загибелі до цього часу невідомі.










Вікіпедія:Добрі статті

Добрі статті



Пропозиції · Усі · Ред. · Проект


Dulle Griet, by Pieter Brueghel (I).jpg


Божевільна Грета — картина фламандського художника Пітера Брейгеля Старшого, яку він створив 1563 року. Головною героїнею є персонаж фламандського фольклору, яка в пориві божевілля штурмує пекло, щоб задовольнити свою жадібність. Картина перебуває в музеї Маєра ван дер Берга (Антверпен) під інвентарним номером — MMB.0045. Вона є досить популярною серед мистецтвознавців та поціновувачів, але попри те раніше не надавалася для демонстрації в інших музеях світу, як і багато інших картин художника. Вперше «Божевільна Грета» була відправлена у жовтні 2018 року до віденського музею історії мистецтв для участі у виставці, присвяченій 450-річчю з дня смерті Пітера Брейгеля Старшого. Разом з «Падінням бунтівних янголів» та «Тріумфом смерті» «Божевільна Грета» складає серію картин під назвою «Трилогія пошуку Бога», трилогії, яка стосується теми пороків, шляхів спасіння і комплексу невидимої присутності чи відсутності Бога.


Третій сезон американського науково-фантастичного телесеріалу «Цілком таємно», до якого увійшло 24 серії, стартував 22 вересня 1995 року та тривав до 17 травня 1996. Трансляцію здійснював телеканал Fox. Серіал продовжив оповідати історію спеціальних агентів Федерального бюро розслідувань (ФБР) — Фокса Малдера (Девід Духовни) та Дейни Скаллі (Джилліан Андерсон). Головні герої розслідують випадки паранормальних і загадкових явищ, знані як справи з грифом «X». Сезон закінчив низку сценарних ліній, які розпочалися ще в другому сезоні, та ввів декілька нових сюжетних елементів. Основна оповідь зосереджується навколо змови, яка спрямована на приховання придбаного Малдером відео з розтином прибульця, пошуками Скаллі вбивці своєї сестри й таємниці, що оточує Містера X (Стівен Вільямс).













Вікіпедія:Проект:Вибране зображення

Вибране зображення Вікісховища



Усі · Ред. · Проект



Dülmen, Dernekamp, BMW Mini -- 2018 -- 1545-51.jpg

MINI One в околицях Дюльмена, Північний Рейн-Вестфалія.













Вікіпедія:Вибрані списки

Вибраний список



Пропозиції · Усі · Ред. · Проект


USSR 1977 4712 2789 0.jpg


Новорічні марки СРСР почали емітуватися з грудня 1962 року, коли вперше на поштовій марці СРСР, фактично випущеної в обіг в 1962 році, був вказаний 1963 рік. Ідея святкової поштової марки припала до смаку не тільки філателістам, а й користувалася попитом серед громадян, які відправляли традиційні поздоровлення. Новорічні марки стали випускатися щорічно. Найчастіше у якості сюжету новорічних поштових марок СРСР були використані куранти на Спаській вежі та види Московського Кремля. Однак, пізніше на новорічних марках стали зображати і діда Мороза, а в 1979 році на новорічній марці «1980» був зображений Олімпійський Мішка.

Докладніше…


Ukrainian Paralympic Team, 2018 - 1.jpg


Україну на зимових Паралімпійських іграх 2018 у Пхьончхані (Південна Корея) представляли 31 спортсмен, серед яких 9 помічників для атлетів із вадами зору. Українські атлети брали участь у трьох видах спорту із шести — біатлоні, лижних перегонах та сноуборді. Це шості ігри української національної паралімпійської збірної. У медальному заліку Україна посіла 6 місце із 7 золотими, 7 срібними та 8 бронзовими медалями, а за кількістю нагород — 4 місце із 22 медалями. Крім того українські паралімпійці посіли 17 четвертих місць.

Докладніше…










Вікіпедія:Вибрані портали

Вибраний портал



Пропозиції · Усі · Ред. · Проект







Battle icon gladii.svg

Портал Війна

Mil Land Vehicle Icon.svg


 









Вікіпедія:Проект:Поточні події

У новинах



Ред. · Обг. · Проект


Війна на сході України · Криза у Венесуелі · Брекзит

  • Президент Петро Порошенко призначив 75 суддів до Верховного Суду; головою Вищого антикорупційного суду обрана Олена Танасевич; її заступником — Євген Крук (7 травня)

  • Літак Sukhoi Superjet 100 рейсу Аерофлоту 1492 зазнав аварії і згорів у «Шереметьєво», Москва. Загинула 41 людина із 78, що перебували на борту (5 травня)

  • Українка Ярослава Магучіх, перемігши з особистим рекордом у стрибках у висоту на турнірі Діамантової ліги ІААФ 2019 в Досі, стала наймолодшою переможницею в історії змагань (3 травня)

  • 126-й імператор Японії Нарухіто посів високий престол батька Акіхіто, династія не переривається вже 15 століть (1 травня)


Нещодавно померли · Інші новини… · Вікіновини











Вікіпедія:Проект:Цей день в історії


10 травня в історії



Усі · Ред. · Обг. · Проект


Острів Великий Кайман


  • 1503 — Христофор Колумб відкрив Кайманові Острови


  • 1534 — мореплавець Жак Картьє оголосив Ньюфаундленд французьким володінням


  • 1710 — Карл XII підписав диплом «Diploma assecuratium pro Duce et Exercitu Zaporovienski», яким затвердив Пилипа Орлика гетьманом України


  • 1775 — у Філадельфії відкрився 2-й Континентальний конгрес повсталих американських колоній Великої Британії


  • 1811 — в Англії введені паперові гроші


  • 1877 — Румунія проголошує незалежність від Османської імперії


  • 1925 — у Києві за проектом професора Євгена Патона побудовано міст імені Євгенії Бош


  • 1941 — ракетний винищувач Мессершмітт Me.163 вперше подолав рубіж 1000 км/год


  • 1975 — американський атлет Браян Олдфілд першим в історії штовхнув ядро далі 21 метра (його рекорд був побитий тільки через 12 років)


  • 1993 — на вершині Евереста одночасно зібралися 40 альпіністів з дев'яти експедицій — рекордна кількість людей на цій горі

Народилися


Руже де Ліль (портрет 1792 р.)


  • 1760 — Клод Жозеф Руже де Ліль — французький військовий інженер, композитор, автор «Марсельєзи»


  • 1938 — Марина Владі, французька акторка


  • 1957 — Сід Вішез, бас-гітарист гурту Sex Pistols, культова постать панк-культури


  • 1961 — Іван Малкович, український поет та видавець, видавництва А-ба-ба-га-ла-ма-га

Померли



  • 1521 — Себастіан Брант, німецький письменник-гуманіст


  • 1829 — Томас Юнг, англійський фізик, медик і мовознавець


  • 1917 — Іван Алчевський, український співак (ліричний тенор), громадський діячХристини Данилівни]] Алчевських


  • 2010 — Платон Костюк, видатний український нейрофізіолог, родоначальник школи електрофізіології в Україні











Вікіпедія:Проект:Чи ви знаєте

Цікавинки



Пропозиції · Усі · Ред. · Проект


ПТН X̆ЛО


  • Російські вікіпедісти 4 роки шукали авторитетні джерела для популярної пісеньки про Путіна.


  • Виливи нафти призводять до загибелі тисяч живих організмів, але в Каліфорнії мешкає комаха, здатна жити в нафтових калюжах.

Личинки червеця

  • Назва українського місяця червня походить від назви клопів, з яких виробляють барвник, що ми вживаємо з їжею та напоями.

  • На честь ведмежої трави проводять фестиваль у «місті кабана».

Parapuzosia seppenradensis


  • Давній молюск мав черепашку діаметром понад 2,5 метра і важив майже 1,5 тонни.


  • «Непосидючий» футбольний тренер-рекордсмен за кількістю очолюваних команд якось відхилив хабар у півмільйона доларів, а згодом сам підкупив арбітра пляшкою віскі.


  • Колишній монгольський президент закінчив Львівський військово-політичний інститут.

  • Родина «Царя царів каввалі» займається музикою протягом 600 років.









Вікіпедія:Проект:Тематичний тиждень

Вікі-Тиждень



Пропозиції · Календар · Ред. · Проект


В Українській Вікіпедії почався Місяць Вікімандрів, тривають місячник ілюстрування Вікіпедії, тиждень футболу та конкурс «Європейська весна» (Грузія, Косово). Є ідея вікітижня?
Поспішайте долучитися до учасників!







Wikimedia-logo.svg Розділи Вікіпедії




















   

Портал: Україна


Україна

Географія · 
Діаспора · 
Економіка · 
Історія · 
Кінематографія · 
Література · 
Міста · 
Міфологія · 
Мистецтво · 
Мова · 
Музика · 
Персоналії · 
Політика · 
Спорт · 
Традиції




   

:Категорія: Суспільство


Суспільство

Безпека · 
Бізнес · 
Біографії · 
Економіка · 
ЗМІ · 
ЛГБТ · 
Організації · 
Освіта · 
Політика · 
Право · 
Фемінізм · 
Фінанси




   

:Категорія:Мистецтво


Культура та мистецтво

Архітектура · 
Живопис · 
Кінематограф · 
Література · 
Музеї · 
Музика · 
Прикраси · 
Скульптура · 
Театр · 
Фантастика · 
Фотографія




   

:Категорія: Гуманітарні науки


Гуманітарні та соціальні науки

Антропологія · 
Археологія · 
Генеалогія · 
Економіка · 
Етнологія · 
Історія · 
Логіка · 
Мови · 
Політологія · 
Психологія · 
Соціологія · 
Філософія




   

:Catégorie:Croyance


Релігії і вірування

Атеїзм · 
Буддизм · 
Даосизм · 
Джайнізм · 
Індуїзм · 
Іслам · 
Юдаїзм · 
Конфуціанство · 
Міфологія · 
Синтоїзм · 
Теологія · 
Християнство · 
Язичництво




   

Таблиця:Коди спеціальностей за ВАКом


Прикладні та природничі науки

Астрономія · 
Біологія · 
Географія · 
Геологія · 
Екологія · 
Математика · 
Медицина · 
Науки про Землю · 
Фізика · 
Хімія




   

:Категорія: Особисте життя


Особисте життя і розваги

Відеоігри · 
Гастрономія · 
Здоров'я · 
Ігри · 
Книги · 
Людина · 
Нумізматика · 
Побут · 
Секс · 
Спорт · 
Телебачення · 
Туризм · 
Філателія · 
Шахи




   

:Категорія: Інженерія


Технології та інженерія

Авіація · 
Автомобілі · 
Агрокультура · 
Військова техніка · 
Гірництво · 
Електротехніка · 
Залізниця · 
ІТ · 
Космонавтика · 
Морська справа · 
Техніка · 
Транспорт




Wikimedia-logo.svg Сестринські проекти



Wiktionary-logo.svg Вікісловник    
Wikibooks-logo.svg Вікіпідручник    
Wikiquote-logo.svg Вікіцитати    
Wikisource-logo.svg Вікіджерела    
Wikispecies-logo.svg Віківиди    
Wikinews-logo.svg Вікіновини    


Commons-logo.svg Вікісховище    Wikimedia Community Logo.svg Мета-Вікі    Wikiversity-logo.svg Віківерситет    
Wikidata-logo.svg Вікідані    
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Вікімандри    


Див. також сторінки Фонду Вікімедіа та Вікімедіа Україна












Отримано з https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Головна_сторінка&oldid=22352556










Навігаційне меню



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.472","walltime":"0.598","ppvisitednodes":"value":1511,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":110406,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":14244,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":9,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 250.915 1 -total"," 17.76% 44.552 1 Шаблон:Головна_сторінка/Сестринські_Вікіпроекти"," 14.93% 37.467 11 Шаблон:Spaces"," 12.65% 31.738 1 Шаблон:Головна_сторінка/Вибране_зображення"," 12.26% 30.759 1 Шаблон:Головна_сторінка/Розділи_Вікіпедії"," 9.64% 24.183 1 Шаблон:Головна_сторінка/Вікі-Тиждень"," 9.46% 23.741 99 Шаблон:·"," 8.09% 20.293 1 Шаблон:Поточний_Вікі-Тиждень_долучитись"," 7.12% 17.855 1 Шаблон:Days_between"," 6.79% 17.030 1 Шаблон:Головна_сторінка/Добра_стаття"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.015","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":937433,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1241","timestamp":"20190510025650","ttl":3600,"transientcontent":true););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u0413u043eu043bu043eu0432u043du0430 u0441u0442u043eu0440u0456u043du043au0430","url":"https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q5296","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q5296","author":"@type":"Organization","name":"u0423u0447u0430u0441u043du0438u043au0438 u043fu0440u043eu0435u043au0442u0456u0432 u0412u0456u043au0456u043cu0435u0434u0456u0430","publisher":"@type":"Organization","name":"u0424u043eu043du0434 u0412u0456u043au0456u043cu0435u0434u0456u0430","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2003-12-27T00:45:00Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Dulle_Griet%2C_by_Pieter_Brueghel_%28I%29.jpg","headline":"u0433u043eu043bu043eu0432u043du0430 u0441u0442u043eu0440u0456u043du043au0430 u043fu0440u043eu0435u043au0442u0456u0432 u0412u0456u043au0456u043cu0435u0434u0456u0430"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":130,"wgHostname":"mw1274"););

Popular posts from this blog

Wikipedia:Contact us Navigation menu Navigation menuLeave a Reply Cancel reply Post navigationRecent PostsRecent CommentsArchivesCategoriesMeta

Farafra Inhaltsverzeichnis Geschichte | Badr-Museum Farafra | Nationalpark Weiße Wüste (as-Sahra al-baida) | Literatur | Weblinks | Navigationsmenü27° 3′ N, 27° 58′ OCommons: Farafra

Tórshavn Kliima | Partnerstääden | Luke uk diar | Nawigatsjuun62° 1′ N, 6° 46′ W62° 1′ 0″ N, 6° 46′ 0″ WWMOTórshavn